Salmo Salar sau Somonul de Atlantic este unul dintre cei mai căutați și mai apreciați pești care trăiește în...
No products
Block link
Salmo Salar sau Somonul de Atlantic este unul dintre cei mai căutați și mai apreciați pești care trăiește în Atlanticul de Nord, și în râurile care se varsă în Ocean. Icrele de Somon sunt la fel de apreciate, ca fileul. În țările nordice, pescarii afumă aceste icre și le consumă pe un biscuit uns cu unt. Peștele este apreciat pentru conținutul bogat al cărnii sale, în Omega 3 și în acizi grași.
Somonul trăiește în toate râurile care se varsă în Marea Nordului și în Marea Baltică, în râurile din America de Nord și din Europa, cu excepția râurilor care se varsă în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Somonul este un pește comun în râurile din Marea Britanie, Franța, Peninsula Iberică, Germania, Peninsula Scandinavă, Polonia și în toate râurile din Rusia, care se varsă în Marea Albă și în Marea Baltică.
Somonul este un pește răpitor. Trăiește în apele reci ale Mărilor și Oceanelor. El urcă pe râuri pentru a-și depune icrele și pentru a le fertiliza. Nu toți somonii mor după depunerea icrelor, așa cum s-ar putea crede. O parte dintre ei se întorc epuizați în apele Mărilor și în cele ale Oceanelor și își reiau ciclul Vieții. Exemplarele puternice revin pe parcursul Vieții lor, de trei sau patru ori pe râuri pentru perpetuarea speciei. Se produce astfel o selecție naturală foarte importantă pentru supraviețuirea speciei.
În timpul călătoriei lor în susul râurilor, somonii suferă transformări ale aspectului lor fizic. Își depun icrele în apele reci de munte, ape foarte bogate în oxigen. Efortul lor de a trece peste pragurile naturale ale râurilor este uriaș. Această lungă călătorie a lor, din Mări și Oceane, către zonele de sus ale râurilor, poate dura luni de zile, uneori chiar și un an, perioadă în care peștii nu mănâncă. În Iulie și August își depun icrele. Fiind foarte slăbiți, somonii devin o pradă ușoară pentru urșii care îi așteaptă în apele puțin adânci. Urșii își fac astfel rezerve uriașe de grăsime, grăsime fără de care nu ar putea supraviețui iernilor aspre ale Nordului.
Femelele de somon depun circa 800-1.000 de icre pe care masculii le fertilizează. Puii lor vor coborî din apele dulci și reci în Mare, abia în al doilea lor an de Viață. Vor trăi dincolo de platforma continentală, în ape adânci de până la o mie de metri. Peste trei sau patru ani, instinctul de reproducere se va manifesta și tinerii somoni vor porni la rândul lor, spre izvoarele râului în care s-au născut, ceea ce, pentru mulți dintre ei, va fi singura călătorie a Vieții lor. Puii lor vor urma același ciclu al migrației speciei, ciclu început cu milioane de ani în urmă de către strămoșii lor.
Varietățile de Somon
Până acum sunt cunoscute șase varietăți. Acestea sunt: King/Chinook, Sockeye/Red, Coho/Silver, Pink/Humpback, Chum/Silverbrite/Keta/Dog și Somon de Atlantic/Salmo Salar.
Cele mai multe exemplare de Somon Chinook ating un metru și jumătate lungime și depășesc 45 de kilograme. Chinook este socotit a fi gigantul speciei, un fel de rege al somonilor. Unele exemplare însă, ajung și la cinci metri lungime și la peste 100 de Kilograme în greutate. Chinook este cea mai răspândită varietate de somon din America de Nord. Trăiește pe o arie extinsă în Oceanul Pacific, din apele Californiei până în Alaska. Din considerente economice, Chinoock a fost introdus și în Marile Lacuri. Este foarte apreciat de consumatori pentru culoarea cărnii sale, dar mai ales pentru conținutul foarte ridicat de Omega 3.
Celelalte varietăți de somon sunt mult mai mici decât Chinoock și au suculențe, gusturi, texturi și densități diferite ale fileurilor. Au de asemeni, conținuturi diferite de grăsimi nesaturate și de Omega 3. Valoare lor economică este diferită de la varietate la varietate.
Somonul de crescătorie.
Unele varietăți de somon sunt crescute în sistem de acvacultură. Peștii sunt hrăniți cu preparate în care sunt incluse proteine și diverse tipuri de făină. Datorită hranei pe care o primesc, fileul peștilor de crescătorie are gusturi, texturi, suculențe, densități și conținuturi de grăsimi și de Omega 3 diferite. Pentru cei care trăiesc în Nordul Planetei, somonul are o valoare foarte mare atât pentru sănătate și vitalitate cât și din punct de vedere economic. Este o resursă importantă și este tratată ca atare. Somonul se conservă în foarte multe feluri și se consumă cu plăcere pe întreaga perioadă a anului.
Mesaj
Datorită poluării Mărilor și Oceanelor, în carnea tuturor animalelor marine există o serie de substanțe chimice care le afectează Viață. Este timpul să avem o Atitudine Responsabilă față de toate celelalte Viețuitoare cu care trăim în Casa noastră Planetară. Somonul este și el afectat de poluare, la fel ca toate celelalte specii de pești, de mamifere marine, de păsări și de toate celelalte animale care trăiesc pe insule și continente. Toate soiurile de somon sunt afectate de pescuitul intensiv, așa cum sunt afectate toate speciile de pești oceanici. Dacă nu ne vom schimba Atitudinile și Comportamentul și dacă nu vom lua măsuri corespunzătoare și responsabile, această Specie nu va supraviețui pentru mult timp de acum înainte. Nu vor supraviețui nici alte mii și zeci de mii de Specii de Viețuitoare, de Animale și de Plante. Fără Viață, Pământul se va transforma într-un pustiu. Nici un om lucid nu vrea să ajungem acolo.
Ține minte: Ocrotind Planeta Mamă și toate celelalte Viețuitoare, ne ocrotim pe noi înșine!
Paul Buică
Photo: https://pixabay.com
Leave a comment
Log in to post comments